2012/10/28

Trevlig söndag!

recept kommer...



Röd vinbärskaka

kaka:
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
2-3 dl röda vinbär
strössel:
1½dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör
Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret och rör sedan i ägget. Bred ut i långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i. Häll ut vinbären jämnt över kakan. Blanda ingredienserna till strösslet och ”strö” blandningen över vinbären. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.



Läs mer: http://sotasaker.com/rod-vinbarskaka/#ixzz2AbhJUWoV

Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums.

Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Ingredienser:
150 g smör
eller margarin
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1.5 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl
Glasyr:
50 g smör
eller margarin
3 msk starkt kaffe
eller 3 msk vatten och 0.5-1 tsk snabbkaffepulver
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering:
1-2 dl kokosflingor
Utrustning du behöver:
1 st långpanna ca 25x35 cm med minst 3 cm hög kant
elvisp
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.

2. Smält smöret/margarinet och låt svalna.

3. Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke.

4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig.

6. Vispa snabbt ihop med elvisp.

7. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret.

8. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

9. Häll och bred ut smeten i formen.

10. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

11. Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.

12. Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan.

13. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.

14. Vispa till en jämn smet.

15. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.

16. Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.

17. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat.

Källa: http://www.recepten.se

Inga kommentarer: